Villamosenergia-rendszer egyensúlya, szabályzás alapja (aFRR cikksorozat #1)

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (továbbiakban MAVIR) felel a villamosenergia-rendszer biztonságos működésért, irányításért, feladatai teljeskörűen a VET 16. §-ban felsorolva.

A villamos energia nagy mennyiségben, hosszú távon nem tárolható gazdaságosan, ezért a villamos energia termelésének és fogyasztásának minden pillanatban meg kell egyeznie. A termelés és fogyasztás egyensúlyának a mérőszáma a frekvencia, ha a termelés és a fogyasztás egyensúlyban van, akkor a hálózati frekvencia értéke 50 Hz. Ha hálózati frekvencia kisebb, mint 50 Hz, akkor a fogyasztás nagyobb, mint a termelés; ha a hálózati frekvencia nagyobb, mint 50 Hz, akkor a fogyasztás kisebb, mint a termelés.

Kép: fogyasztás és termelés egyensúlya – forrás: MAVIR honlap

A termelők és fogyasztók, villamosenergia-piaci szereplők mérlegkörökbe tömörülnek, melynek felelőse napi menetrendet köteles benyújtani a MAVIR részére, hogy az a termelés és fogyasztás egyensúlyát megtervezze, fenntartsa. Ezek a napi menetrendek tartalmazzák a másnapi termelési, fogyasztási terveket, más mérlegkörökkel kötött kereskedelmi ügyletüket. A villamosenergia kereskedelem elszámolásának alapja a mérlegköri rendszer; amelyet, valamint a mérlegkörfelelősök tevékenységét és felelősségét a KSZ és a NÜKSZ határozza meg.

Naperőművek aFRR akkreditációjával kapcsolatos aktuális ajánlatainkkal kapcsolatban kérjük keresse Farkas Kolos (farkas.kolos@voltrack.hu) kollégánkat.

Similar Posts