Kiegyenlítetlenség, kiegyenlítő energia (aFRR cikksorozat #2)

A tervezett termelés/fogyasztás eltér a tényleges termeléstől/fogyasztástól, ezeket az egyensúlyhiányokat kiegyenlítetlenségnek is nevezzük.

A Villamos energia belső piaci rendelete szerint általánosságban minden piaci szereplő felelős a villamosenergia-rendszerben az általa okozott kiegyenlítetlenségért és ennek költéségeit köteles megtéríteni. A kiegyenlítés elkerülhető a pontos menetrendtartással vagy napon belüli menetrend módosítással (Intraday menetrend módosítás) és akár egy aggregátor portfólióhatását kihasználva az egységek közötti kiegyenlítés is működik.

A tervezett menetrendtől való eltérés által okozott kiegyenlítő energia azonban lehet segítő is, nemcsak hátráltató. Segítő kiegyenlítő energiáért a MAVIR fizet a piaci szereplőnek; ez a következő esetekben fordulhat elő:

  • Rendszerben hiány van és a piaci szereplő a menetrendjétől eltérve többet termel vagy kevesebbet fogyaszt
  • Rendszerben többlet van és a piaci szereplő a menetrendjétől eltérve kevesebbet termel vagy többet fogyaszt

A kiegyenlítőenergia-egységárának előjele a NÜKSZ 3.1.65. cikkében rögzített és a rendszeriránytól (hiány vagy többlet) függ.

Naperőművek aFRR akkreditációjával kapcsolatos aktuális ajánlatainkkal kapcsolatban kérjük keresse Farkas Kolos (farkas.kolos@voltrack.hu) kollégánkat.

Similar Posts