Aktiválás (aFRR cikksorozat #4)

A kiegyenlítő szabályozási kapacitások aktiválása a korábban már ismertetett sorrend szerint történik: először az FCR, majd az aFRR, végül az mFRR 12,5 és az mFRR. Az FCR és az aFRR termékek aktiválása automatikusan történik. Az mFRR 12,5 termék esetén a MAVIR az utasítást távparancs formájában adja ki (szoftveren keresztül), amit a piaci szereplőnek 12,5 percen belül teljesítenie kell. Az mFRR termék esetén a MAVIR diszpécser telefon adja ki az utasítást, aminek a piaci szereplőnek 15 percen belül meg kell felelnie.

Pozitív irányú/felszabályozás esetén a villamosenergia-rendszerben hiány van: az utasított piaci szereplőnek többet kell termelnie vagy kevesebbet kell fogyasztania a menetrendjéhez képest a MAVIR által kiadott utasítással.

Negatív irányú/leszabályozás esetén a villamosenergia-rendszerben többlet van: az utasított piaci szereplőnek kevesebbet kell termelnie vagy többet kell fogyasztania a menetrendjéhez képest a MAVIR által kiadott utasítással.

Az aFRR és az mFRR 12,5/mFRR kiegyenlítő szabályozási kapacitásokon belüli aktiválás a napi ajánlatadás során beadott kiegyenlítő szabályozási energiadíj szerinti ársorrendet követve történik, kezdve a legolcsóbbal. (Az ársorrendtől a MAVIR csak műszakilag indokolt esetben térhet el.)

Az mFRR és RR kiegyenlítő szabályozás rendelkezése állására és aktiválására a NÜKSZ 3.1.45 cikke az irányadó.

A MAVIR jogosult az elfogadott mFRR és RR kiegyenlítő szabályozási ajánlatok rendelkezésre állását az üzleti nap folyamán ellenőrizni.

Naperőművek aFRR akkreditációjával kapcsolatos aktuális ajánlatainkkal kapcsolatban kérjük keresse Farkas Kolos (farkas.kolos@voltrack.hu) kollégánkat.

Similar Posts