Kapacitás értékesítés (aFRR cikksorozat #7)

Előzetes kiválasztási eljárás

A MAVIR negyedéves/havi előzetes kiválasztási eljárásokat (tendereket) hirdet meg, amikre vonatkozó információkat (beszerzendő mennyiség, tenderek ütemezése) a MAVIR honlapon publikált Pályázati Felhívásban részletezi.

A negyedéves/havi tenderek többkörös árlejtéses tenderek, melyek termékegységei hétköznap-hétvége felbontásúak (kivéve az FCR, ami napi felbontású). Többkörös árlejtések esetén a MAVIR meghatározza (esetlegesen a pályázók indikatív ajánlatának figyelembevételével) a körökben maximálisan adható árszinteken és a következő körre vonatkozó minimális árcsökkentéseket.

Végleges ajánlatok kialakulása után a kiválasztás a következő szempontok szerint történik:

  1. Minimális összköltségre való törekvés
  2. Ha költség szempontjából egyenértékűek pályázati kombinációk, akkor a legmagasabb összgradiensű kombináció kiválasztása.
  3. Ha mind az összköltség és mind az egyszerű gradiensösszeg szempontjából maradnak ekvivalens kombinációk, akkor azok közül a legnagyobb, blokkmérettel súlyozott gradienssel rendelkező kombináció kerül kiválasztásra
  4. Ha ezek után sem eldönthető, akkor véletlenszerűen döntenek a kiválasztásról.

A Pályázó KÁT mérlegkörhöz tartozó utasított egység kapacitását tender során nem ajánlhatja fel. Amennyiben az aggregátornak van KÁT mérlegkörhöz tartozó alegysége, úgy az aFRR és az mFRR 12,5 szabályozási kapacitásra vonatkozóan csak a nem-KÁT-os teljesítményrészig ajánlhat fel kapacitást a tenderek során.

Ha a negyedéves/havi tendereken részteljesülés történik, akkor a MAVIR a hiányzó kapacitások beszerzésére heti és napi tendereket írhat ki. A heti és napi tenderek egykörös tenderek, jelenleg HT és LT felbontásúak (HT: 06:00-22:00; LT: 00:00-06:00 és 22:00-24:00 tartó időszak).

Pályázó köteles minden keretszerződésére vonatkozóan külön-külön Teljesítési Biztosítékot szolgáltatni, ami a szerződéses időszak alatt a MAVIR által – a pályázó szerződésszerű teljesítés esetén – fizetendő maximális Kapacitás díj összegének a 5%-a.

Az Előzetes kiválasztási eljáráson elnyert kapacitásokat (keretszerződéses pozíciót) van lehetőség átadni. Az Átadó az átruházni kívánt keretszerződéses pozíciót (a szolgáltatás és időszak tekintetében) és az Átvevőt meghatározva a MAVIR által üzemeltetett BOSs RSZ informatikai rendszerének Elektronikus Átruházási Felületen keresztül kezdeményezi az átruházást. Ha az Átvevő az Elektronikus Pályázati Felületen keresztül elfogadja az adott keretszerződéses pozíció átruházását, akkor az átruházást a MAVIR elektronikus úton az Elektronikus Átruházási Felületen keresztül visszaigazolja.

Kapacitásátadásnál a kapacitáshoz tartozó biztosíték felszabadul, kapacitásátvételnél a kapacitáshoz tartozó biztosíték lekötésre kerül.

Napi ajánlatadás

A keretszerződéssel rendelkező Partner köteles napi ajánlatot adni a napi kiegyenlítő szabályozási kapacitás és kiegyenlítő szabályozási energia piaci eljárásban a KSZ M1. mellékletében jelölt határidők szerint.

Az mFRR és RR kiegyenlítő szabályozási kapacitásra és kiegyenlítő szabályozási energiára vonatkozó ajánlatok beadásával és kiválasztásával kapcsolatos szabályokat a NÜKSZ 3.1.28. cikke rögzíti.

A MAVIR az ajánlat-kiválasztás eredményeként lekötött mennyiségeket az ajánlattevők felé visszaigazolja a KSZ M1. mellékletében szereplő időpontig.

Naperőművek aFRR akkreditációjával kapcsolatos aktuális ajánlatainkkal kapcsolatban kérjük keresse Farkas Kolos (farkas.kolos@voltrack.hu) kollégánkat.

Similar Posts