|

Az aFRR akkrecitációs kötelezettség naperőműves beruházásokra

A korábbi, 2022. október 21-én hatályba lépett MAVIR ÜSZ módosítást követően újabb változás történt az időjárásfüggő termelők telepítésével kapcsolatban. Júliusi cikkünkben részleteztük, hogy a MAVIR ÜSZ 29. számú módosítása alapján az időjárásfüggő termelők telepítése esetén kötelezővé tették az aFRR szabályozási képesség teljesítését, valamint a 30%-os villamosenergia szabályozási tartalékképzést. A 2022. december 17-én hatályba lépett 527/2022. (XII. 16.) Korm. rendelet alapján enyhítettek a korábban hozott szigorú szabályokon és egy részét a veszélyhelyzet alatt felfüggesztette.

A saját célra termelő erőművek (hálózatra való betáplálási jog nélkül) esetében a kötelezően előírt 30%-os szabályozási tartalékképzést eltörölték, visszamenőleges hatállyal, azonban továbbra is kötelező az aFRR szabályozási képesség teljesítése.

A saját célra termelő erőművek (hálózatra való betáplálási joggal) és a termelő erőművek esetében szintén változatlan a kötelezően előírt aFRR szabályozási képesség teljesítse, de a szabályozási tartalékképzést eltörölték. Helyette csatlakozási díjkedvezmény vehető igénybe maximum 50%-os mértékben, amely arányos a szabályozási tartalékképzés %-os arányával. Valamint a betáplálási lehetőséggel létesített időjárásfüggő erőművek létesítése továbbra is csak abban az esetben lehetséges, ha van szabad kapacitás hirdetve (jelenleg nincs szabad kapacitás). Amennyiben nincs szabad kapacitás egyéni eljárásban vehet részt.

Az aFRR piacon való részvételt legegyszerűbben aggregátoron keresztül lehet megvalósítani, ugyanis így megspórolhatók a kiépítés költségei (100 mFt-os nagyságrend) és ideje (legalább egy év). Továbbá aggregátoron keresztül a nagyobb portfólióméret miatt kisebb a kerekítésből származó bevételkiesés, valamint a fix költségek is csökkenthetők. A VOLTRACK aggregátor március óta aktív szereplője a hazai szabályozási piacnak és szeptembertől naperőművek szabályozásával is tervezzük bővíteni a szolgáltatási portfóliót, ennek informatikai előkészületei már jelenleg is zajlanak. Naperőművek aFRR akkreditációjával kapcsolatos aktuális ajánlatainkkal kapcsolatban kérjük keresse Farkas Kolos (farkas.kolos@voltrack.hu) kollégánkat.

Similar Posts