|

Műszaki beavatkozások a csatlakozáshoz – Biogáz erőművek (aFRR cikksorozat #10)

Aggregátor működési elve

A MAVIR által kiadott utasított eltérés jele az aggregátor szerverébe érkezik, ahonnan egy titkosított, védett csatornán keresztül a felhőbe kerül a Központi Vezérlő Szoftverbe (MS Azure környezetben). A Központi vezérlő szoftver elsődleges célja, hogy a MAVIR által küldött jeleket szétossza az erőműegységek között és továbbítsa azokat az erőmű gázmotorjainál lévő PLC-hez.

A teljesítményjel szétosztását a Központi Vezérlő Szoftverben egy célzottan erre a feladatra fejlesztett algoritmus viszi véghez. Az aggregátor teljes teljesítményét optimálisan szétosztja a vezérelt egységek között figyelembe véve az erőművek fajlagos termelési költségeit (határköltségeit), rendelkezésre álló gázmennyiségeit és pillanatnyi üzemállapotát (kiadott teljesítmény, önfogyasztás stb.).

A MAVIR-ral létesített kapcsolat kétirányú: a MAVIR által küldött jelet a szoftver feldolgozása után a gázmotorhoz kerül, majd a gázmotor által kiadott jel szintén a PLC-n keresztül ugyanazon útvonalon érkezik vissza a szoftverbe, ahonnan jelfeldolgozást és statisztikai adatgyűjtést követően a MAVIR-nak visszaküldi az Aggregátor teljesítmény jelét.

A vezérelt egységek termelése az aggregátortól függetlenül továbbra is továbbításra kerülnek a MAVIR-hoz és a mérlegkörnek. Ennélfogva a menetrendezés továbbra is az erőmű feladata.

Adatkapcsolat kiépítése

A MAVIR által kiadott utasítás jel az aggregátor szerverébe IEC-104 protokollon érkezik. Ettől függetlenül egy TTMR jelkapcsolat is kialakításra került a MAVIR-ral. A TTMR az élő (MAVIR Spektrum) rendszerrel való kapcsolat redundáns kommunikációs csatornája, azaz az élő kapcsolattal párhuzamosan működő, kisebb frekvenciával érkező, kisebb információtartalmú jel. A szerver Nextgen tűzfallal védett a külső behatolásokkal szemben mind az élő kapcsolat, mind a TTMR kapcsolat esetén.

A Központi Vezérlő Szoftver titkosított internet kapcsolaton juttatja el a számított teljesítmény jelet a gázmotorokat vezérlő PLC-hez. A kommunikáció Modbus TCP/IP protokollal megvalósított. A Központi Vezérlő Szoftver saját, titkosított VPN kapcsolaton kommunikál a vezérelt egységekkel. A vezérelt egységeknél lévő router biztosítja a VPN kapcsolatot helyileg. A helyi routerből a vezérelt egységek PLC-hez UTP kábelen érkezik az internet.

A Központi Vezérlő Szoftver és a vezérelt egységek között master-slave kapcsolat alárendeltség áll fent. A Központi Vezérlő Szoftver a „master”, a vezérelt egységek PLC-je a „slave”. A PLC kapja a vezérlőszoftver által kiadott jelet Modbus TCP/IP protokollon, amit a PLC igény szerint 4-20 mA-es analóg jellé, vagy digitális jellé alakít. A PLC általános kialakítása, hogy az közvetlenül a gázmotorokra kapcsolódik, megkerülve gázmotorok saját vezérlését. A kapcsolat redundáns a vezérelt egységek PLC-je és a Központi Vezérlő Szoftver között.

A PLC típusai Unitronics V350-J-TR20 és V430-J-RH2. Kijelzővel ellátott PLC-k helyi kézi vezérlésre is alkalmasak esetleges kapcsolat megszakadás esetén. A PLC-be motor futásjel és hibajel is be van vezetve a teljesítményjel mellett. Gázszint mérés esetén a PLC-be ezen jel is bevezetésre kerül.

A gázmotorok által hálózatra táplált teljesítmény jelének a gázmotor PLC-be való bevezetése három okból adódik:

  1. így kapja meg a szoftver a MAVIR-hoz küldött teljesítmény jelet,
  2. az elszámolás ezen jel alapján történik,
  3. számítható az erőmű önfogyasztása a bruttó és a hálózatra kiadott teljesítmény különbségeként.

Naperőművek aFRR akkreditációjával kapcsolatos aktuális ajánlatainkkal kapcsolatban kérjük keresse Farkas Kolos (farkas.kolos@voltrack.hu) kollégánkat.

Similar Posts