Adalékok a biogáztermelésben

A csongrádi és az ostffyasszonyfai biogáz erőműveink sokféle típusú és eredetű alapanyagból képesek biogázt előállítani. Néhány alapanyagnál azonban fennáll a kockázat, hogy a tartós alkalmazásuk felboríthatja a biológiai egyensúlyt a fermentorokban. Az ilyen kockázat esetén fokozott figyelemre és folyamatos mérésekre van szükség, amelyek segítségével korán észlelhető az esetlegesen jelentkező anomália a biológiában. Legtöbb esetben az etetett alapanyagkeverék összetételén történő változtatással csökkenthetők és visszafordíthatók a káros hatások, azonban ez nem minden esetben elegendő.

Mikroelement

Csapatunk folyamatosan figyelemmel kíséri a fermentorok állapotát és anomália esetén rögtön hozzálát a megfelelő kezelési stratégia megalkotásához. Az eszközeink között találhatók a hígítás, változtatás az alapanyagkeverék összetételén, keverési ciklusok változtatása és a fermentlé szivattyúzása a fermentorok között, amely módszerek az üzemek meglévő berendezéseivel megvalósíthatóak. Súlyosabb jelenségek kezelésére azonban más eszközökre is szükség van.

Biogáz erőműveinkben az újraindításuk óta alkalmazunk adalékanyagokat a biológiai egyensúlyt veszélyeztető jelenségek megfékezésére. A kén-hidrogén (H2S) nagy koncentrációban mérgező lehet a biológiára és korróziót okozhat a gázmotor alkatrészeiben, kezelése vas-klorid (FeCl3) adagolással történik. A fermentorok elsavasodása a gáztermelés csökkenésével jár és mikroorganizmusokra is veszélyt jelenthet. A tápanyagbevitel csökkentése, valamint a már kierjedt fermentlé visszakeverése mellett mész adagolásával is gyorsabban visszaállítható a megfelelő pH érték, csökkentve ezzel a biológiát érő káros hatásokat. Előfordul, hogy az alapanyagkeverék hígításra szorul a biogáztermelésben történő optimális felhasználáshoz. Ekkor a víz mellett más alternatív hígítóanyagok is alkalmazhatóak, amelyek egyéb előnyös hatással is járhatnak a gáztermelésre. Mindezek mellett alkalmazzuk a Schaumann BioEnergy speciális keverékeit, amelyek elősegítik a biológia gyorsabb helyreállítását, illetve mikroelem pótlással biztosítják a folyamatok stabilitását és az optimális gáztermelést.

Az adalékanyagok alkalmazásával a biogáz üzemeink sokkal ellenállóbbak a biológiát veszélyeztető hatásokkal szemben, továbbá segítik megteremteni a képességet, hogy többféle alapanyagot is hasznosíthassunk zöldenergia-termelésre.

Similar Posts