Ki és mire használja a származási garanciákat

Az európai céloknak köszönhetően megnövekedett a kis-, közép- és nagyvállalatok felelősségvállalása is az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében. Emiatt egyre több megújuló energiaforrást felhasználó erőmű létesül az országokban, illetve nő az igény a zöld energetikai tanúsítványok (származási garanciák) iránt is.

Mindamellett, hogy a származási garancia értékesítése többletbevételi forrást jelent a termelőknek, egyben ösztönzi is a végső felhasználókat, hogy támogassák a zöld energia termelését és felhasználását is, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyomukat.

A társadalmi felelősségvállalás (Environmental, Social, and Governance [ESG]) egy olyan szabályrendszert jelent, melyek alapján lehetőség van egy adott vállalkozás, cég objektív átvilágítására. Kezdetben a befektetési döntéshozatal elősegítése volt a célja, azonban ma már egyre jobban befolyásolja az ügyfelek, a munkavállalók döntéshozatalát is. A neve alapján is látható, hogy három fő célterületre fordít figyelmet.

  • E (Environmental): Értékeli, hogy a vállalkozás milyen hatást gyakorol a környezetére, és emellett magába foglalja, hogy milyen kockázatkezelési gyakorlattal rendelkezik. Ezen célterületre tud hatni a Származási Garancia is.
  • S (Social): Felméri a vállalkozás hatását a társadalomra, illetve értékeli, hogy milyen kapcsolatokat ápol az ügyfeleivel, alkalmazottaival, beszállítóival.
  • G (Governance): A szervezet vezetőinek tevékenységére és a döntéseik által létrehozott mechanizmusokat foglalja magába.
(A kép forrása: https://www.certaintysoftware.com/environment-social-governance-esg/)

Az ESG minősítés egy skálán történi, ami CCC-től AAA-ig tart. Maga a minősítés vagy a vállalattól származó adatok, vagy a publikusan elérhető adatok alapján történik.

Számos európai nagyvállalat elkötelezett a zöldenergia felhasználásban. Ezek közül fontos kiemelni a német vasút társaságot, a Deutsche Bahn (DB) csoportot. A távolsági közlekedésben 100%-ban zöld energiát használ a vállat, azonban sok helyen az országon belül még nem állnak rendelkezésre felsővezetékek, így sok dízelmozdony is használatban van. A DB villamosenergia fogyasztása saját bevallása szerint éves szinten közel tíz terrawattóra körüli, ami igen magas mennyiség. Azonban 2021-ben a teljes villamosenergia fogyasztás 62%-át megújuló energiaforrásokból fedezték. Ezt az értéket a célkitűzéseik fejében 2038-ra 100%-ra szeretnék emelni. A cég nem üzemeltet saját megújuló energiaforrásokat felhasználó erőművet, azonban számos hosszútávú áramvásárlási szerződéssel (PPA) rendelkezik. Így saját bevallásuk szerint számos tengeri és szárazföldi szélerőmű, napelempark és vízerőmű látják el zöld energiával a vasutat. Azonban a PPA-k nem tudják fedezni a teljes energiafelhasználást, így a DB származási garanciák segítségével teszi zöldebbé a működését, ezzel is támogatva a megújuló erőforrások használatára telepített erőműveket. Németországban a származási garanciák rendszerében az ellenőrző szerv szerepét a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség látja el (amely Magyarországon a MEKH hatáskörébe tartozik). A Deutsche Bahn csoport az MSCI általi ESG besorolása AA.

Magyarországon az ERSTE Bank Hungary Zrt. is szerepet vállal a zöld energia felhasználásának területén. A Vállalati társadalmi felelősségvállalás keretein belül több területen is környezetvédelmi stratégiák kerültek meghatározásra. Ilyenek az éghajlatvédelem és a természeti erőforrások fenntartható használata, az ökológiai szempontok érvényesítése a beszerzési döntések meghozatalkor, illetve a fenntartható banki termékek körének bővítése. 2016 óta az ERSTE kizárólag megújuló energiaforrásból származó zöld energiát vásárol (éves szinten 8 000 MWh), amellyel az Európa (ERSTE) Torony villamosenergia-igényét fedezi. (Forrás: ERSTE Bank Hungary Zrt hivatalos honlapja)

A GLS Hungary szintén erőfeszítéseket tesz a társadalmi felelősségvállalás szellemében. Az egyik jelentős újításuk, hogy Budapest belvárosában GLS Hungary biciklikkel, elektromos triciklikkel és elektromos kisteherautóval szállítják ki a csomagokat, ezzel is csökkentik a kiszállítás során a károsanyag kibocsátást. Állításuk szerint 100%-ban megújuló energiából származó villamos energiát használ fel a cég. Éves szinten 2 GWh mennyiségben használ fel zöld energiát. (Forrás: GLS Hungary hivatalos honlapja)

A Lidl kereskedelmi lánc számos leányvállalattal rendelkezik és kereskedelmi lánc szinten tartják szem előtt a zöld gondolkodást és a fenntartható működést. A lánchoz összesen több mint 11 üzlet, 180 raktár és 25 adminisztrációs központ tartozik. A következőkben kiemelt Lidl leányvállalatok 100%-ban zöld energiával fedezik az elektromos áram fogyasztásukat. A Lidl Cyprus 2022-ben összesen 11.600 származási garanciát vásárolt a villamos energia fogyasztásának zöldítésére. A Lidl Ireland 2018 óta használ kizárólag megújuló energiaforrásból előállított energiát. Azonban további intézkedéseket is tesz, hogy fenntarthatóbbá váljon a működése. A Lidl Magyarország számára is fontos a fenntarthatóság, akár a többi leányvállalat esetében. Ennek a gondolkodásnak a fényében a Lidl Magyarország 2022. január 1-től 100%-ban megújuló energiaforrásokból fedezik a teljes üzlethálózatuk, az irodaházaik és a logisztikai központjaik energiafelhasználását. Akár a Lidl Ireland esetében, Magyarországon is folyamatosan történik a LED világítás kialakítása az egész üzletláncban. (Forrás: Lidl leányvállalatainak hivatalos honlapjai)

A fenti felsorolt példák és célkitűzések sem valósulhatnának meg a nyomon követhető és átruházható (kereskedhető) származási garanciák intézményesített rendszere nélkül.

Ajánlatunk származási garancia értékesítésére és a vele kapcsolatos ügyintézésre.

Ha erőműve jogosult származási garancia igénylésére és szeretné, hogy megigényeljük és értékesítsük a garanciákat keressen bennünket.

Similar Posts